HomeCursussenOpleidingenZelfgroeiLezingenProjectenShopContactOver ons

Zelfkennis, gebaseerd op de leer van G.I. Gurdjieff & Ouspensky

Cursusleider: Michael Middens

Beschrijving


Ben je al dat gefilosofeer, getheoretiseer, boeken lezen, et cetera, beu - en, wil je je eindelijk eens op de dagdagelijkse praktijk toespitsen?...

Wil je eveneens een idee verkrijgen van hoe je veel beter met jezelf als met anderen zou kunnen omgaan? Wil je de ware zin van het Leven ontdekken, én begrijpen? Of, zou je willen weten wie je écht bent, of zou kunnen zijn?

In elk geval ben je dan niet de enige. Je hebt nu eenmaal mensen, die in zichzelf de moed kunnen opbrengen om de wezenlijke vraag 'Wie Ben Ik?' aan zichzelf te stellen. Om daarop een antwoord te vinden, kan men het gehele internet afschuimen, alle boeken ter wereld lezen, om na lang zoeken en nooit vinden tot de vaststelling te komen dat het antwoord slechts in zichzelf te vinden is.

Maar, hoe begint een mens daaraan? Gurdjieff merkte indertijd op dat de mens diverse wegen kan opgaan, en dat elke weg naar een bepaald eindresultaat leidt. Natuurlijk hoeft een persoon dat eindresultaat niet te bereiken. Onderweg-zijn kan al volstaan.

Zo heb je, bijvoorbeeld, de 'Weg van de Fakir'; een weg, die fysiek ingestelde mensen wensen te bewandelen teneinde volledige controle over het lichaam te verkrijgen. 'De Weg van de Monnik' is dan weeral weggelegd voor de meer emotioneel ingestelde mens, en de 'Weg van de Yogi' spreekt eerder de mens aan, die met de kracht van de geest zijn lichaam wenst te controleren.

Allemaal goed en wel, indien de mens langer dan 300 jaar te leven heeft om elk van die wegen één voor één op te gaan, en de vruchten ervan te plukken. Want, voegde Gurdjieff eraan toe, mist de fysiek ingestelde mens de ervaringen van de emotionele mens, evenals die van de mens van het hoofd. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de anderen. De yogi weet niets af van de 'Weg van de Fakir', noch van de 'Weg van de Monnik', en bij de puur emotioneel ingestelde mens ontbreekt de ervaringswerelden van de fakir en de yogi. Daarom is er sprake van de zogenaamde 'Vierde Weg'. Interesse?...

In deze DIMschool online cursus wordt "Op Zoek naar het Wonderbaarlijke" van de hand van Ouspensky als werkboek gebruikt, opdat je kunt kennismaken met die 'Vierde Weg'. Een weg, waarin de kennis van de drie andere wegen wordt verwerkt. Om die reden raden we je aan om dat boek aan te schaffen, de inhoud ervan vluchtig in te lezen, opdat je een klein idee verkrijgt van hetgeen we jou kunnen aanbieden.

Het boek is een tamelijk getrouwe weergave van de meest belangrijke aspecten van Gurdjieff's leerstellingen. Maar, zoals de ondertitel duidelijk vermeldt, gaat het om 'fragmenten van een onbekende leer', en wordt al het ontbrekende tijdens de cursus stelselmatig aangebracht, opdat je de aangeleerde kennis tevens daadwerkelijk in het dagdagelijkse leven zou kunnen toepassen.

Gurdjieff introduceerde eveneens als eerste het enneagram in het Westen. Dit merkwaardig symbool vertegenwoordigt in zijn leer de relatie tussen de twee grootste levenswetten, zijnde: 'de wet van drie' en 'de wet van zeven', die tezamen ook de 'Wet van 10' vertegenwoordigen. Deze thema's komen dan ook aan bod.

De essentie van Gurdjieff's lering is dat de individuele mens, met zijn talrijke persoonlijkheden en diverse ikjes, zichzelf niet of nauwelijks kent, en zich daar meestal niet altijd bewust van is. Volgens hem denkt en handelt de mens puur mechanisch, hij identificeert zich met tal van denkbeelden - zelfs met zijn eigen gedachten, gevoelens, en lichaam - met als gevolg, dat alles in zijn leven als het ware 'gebeurt', de dingen hem 'overkomen', en hij in de veronderstelling kan leven dat hij zijn lichaam is. Toch zijn er mensen die veel meer dan hun stoffelijk, en dus vergankelijk lichaam kunnen 'zijn'.

De mens verkeert in een bewustzijnstoestand, die in de esoterische wetenschappen weleens als waak-slaap wordt beschreven. Met andere woorden: het lichaam als voertuig functioneert perfect mechanisch zoals het hoort, maar datgene wat de mens in essentie ís, slaapt.

De mens, die uit deze toestand wenst te ontsnappen, die 'wakker' wil worden - (denk hierbij aan de allegorie van Plato's Grot) - zal volgens Gurdjieff zich er eerst van moeten vergewissen (niet als intellectueel concept, maar in zijn 'geheel', en tot in zijn kern) dat deze beschrijving juist is, en vervolgens zal hij aan zichzelf moeten gaan werken - net als de fakir, de monnik en de yogi- wil hij er überhaupt verandering in kunnen aanbrengen. Anders gezegd: zolang een mens in de veronderstelling leeft dat hij 'wakker' is, zal er in zijn hoofd nooit de gedachte opkomen dat hij ooit zal moeten 'ontwaken'. Logisch, nietwaar?

To be or not te be - Zijn of niet-zijn, maakt deel uit van het antwoord op de vraag 'Wie Ben Ik?'. Met-ter-tijd zal je - indien je je voor deze online cursus inschrijft - veel beter kunnen begrijpen wat ermee precies wordt bedoeld.

Kortom...

Deze unieke cursus is, zoals de naam het zelf zegt, gericht tot mensen die aan Zelfkennis willen doen - namelijk: het kennen van het ware Zelf, losstaande van hetgeen je niet bent, zijnde: jouw lichaam en alles wat daarop betrekking heeft, waaronder jouw zelfzuchtige Ego. Weet, dat je geen twee meesters kunt dienen. Ofwel tracht je te voldoen aan de wensen, verlangens en begeerten van jouw stoffelijk lichaam; ofwel, beantwoord je aan datgene wat als 'Innerlijke roeping' kan worden vertaald. Deze cursus is dus gebaseerd op de leerstellingen die G.I. Gurdjieff ons ooit heeft gebracht.

Zelfkennis, in de betekenis van: het kennen van zich-Zelf. Draai het of keer het: zolang een mens denkt dat hij dat lichaam is, zolang hij er zich mee blijft vergroeien en er zich dus mee blijft identificeren, is de kans klein dat hij ooit in contact komt met zijn zogenaamde Ware Zelf, tenzij in de verbeeldingswereld.

Weet ook, dat zolang een mens 'slaapt' en dus niet is ontwaakt, hij niet anders kan doen dan dromen, fantaseren, zichzelf de dingen verbeelden. De droom maakt nu eenmaal deel uit van die slaap. Wie zei nu alweer meermaals: 'Ontwaak!' - 'Word Wakker!' - 'Ontslaap!' ?..., resulterend in het bittere feit dat mensen met de ogen die ze hebben onmogelijk kunnen zien, noch horen kunnen met hun oren - en, wie niet horen wil... (vertaald als: moet zich dan maar met de levenservaringen op een totaal onbewuste manier tevreden stellen).

De bedoeling van deze privé-cursus, eveneens de eventuele deelname aan de Werkgroep, is dus aanleren hoe men de ogen kan openen en hoe te horen met de oren waarover men beschikt. Het is weliswaar geen gemakkelijke opdracht, maar dan ook geen totaal onmogelijke. Toch niet dankzij deze begeleiding.

- Deze online privé-cursus kan via Skype zowel in het Nederlands als in de Engelse taal worden gevoerd.

- Aantal sessies: drie.
- Duurtijd van elke sessie: een 3-tal uurtjes.
- Plaats van bijeenkomst: bij jouw thuis, dankzij Skype.
- Jouw bijdrage: 150 euro (voor de 3 sessies) - oftewel: 16,66 euro per uur.
- En, daarna? Dan zien we wel... :-)

Webcam: Het voordeel van een cursus via Skype en gebruikmaking van een webcam is, dat (1) je je niet hoeft te verplaatsen, en (2) dat je zélf bepaalt wanneer de (volgende) online bijeenkomst zal doorgaan.

Voorafbetaling: gelieve op de link van jouw keuze te klikken. Betalen kan met een kredietkaart, bankkaart, PayPal of via overschrijving door op onderstaand bedrag te klikken...

: 150 euro.

- Alle bijdragen kunnen natuurlijk eveneens gestort worden op de bankrekening van DIMschool vzw:
IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB.

Indien je nog vragen hebt, stuur een e-mailbericht naar [email protected]

Kernwoorden: Gurdjieff - Ouspensky - Op zoek naar het wonderbaarlijke - Vierde weg - Enneagram - Esoterie - Essentie - Ontwaken - Wie ben ik? - Slaap - Wakker worden - Ontslapen - Zelfkennis.

Tarief: € 150 /les
Nota:

Meer informatie? Stuur ons een bericht of bel ons op 03 430 93 87.

Zoeken
 

<december 2020>
mdwdvzz
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Copyright © 2003-2020 School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens