HomeCursussenOpleidingenZelfgroeiLezingenProjectenShopContactOver ons

Introductie tot de Gurdjieff Zelfkennis-filosofie

Cursusleider: Michael Middens

Beschrijving


Ben je al dat gefilosofeer, getheoretiseer, boeken lezen, et cetera, beu - en, wil je je eindelijk eens op de dagdagelijkse praktijk toespitsen?...

Wil je eveneens een idee verkrijgen van hoe je veel beter met jezelf evenals met anderen zou kunnen omgaan? Wil je de ware zin van het Leven leren ontdekken, én begrijpen? Of, zou je willen weten wie je écht bent, of zou kunnen zijn?

In elk geval ben je dan niet de enige. Je hebt nu eenmaal mensen, die in zichzelf de moed kunnen opbrengen om de wezenlijke vraag 'Wie Ben Ik?' aan zichzelf te stellen. Om daarop een antwoord te vinden, kan men het gehele internet afschuimen, alle boeken ter wereld lezen, om - na lang zoeken en nooit vinden - tot de vaststelling te komen dat het antwoord slechts in henzelf te vinden was.

Maar, hoe begint een mens daaraan? Gurdjieff merkte indertijd op dat de mens diverse wegen kan opgaan, en dat elke weg naar een bepaald eindresultaat leidt. Natuurlijk hoeft een persoon dat eindresultaat niet te bereiken. Onderweg-zijn kan al volstaan.

Zo heb je, bijvoorbeeld, de 'Weg van de Fakir'; een weg, die fysiek ingestelde mensen wensen te bewandelen teneinde volledige controle over het lichaam te verkrijgen. 'De Weg van de Monnik' is dan weeral weggelegd voor de meer emotioneel ingestelde mens, en de 'Weg van de Yogi' spreekt eerder de mens aan, die met de kracht van de geest zijn lichaam wenst te beheersen.

Allemaal goed en wel indien de mens langer dan 300 jaar te leven heeft om elke weg één voor één op te gaan, teneinde de nodige ervaringen op te doen en de vruchten ervan te plukken. Want, voegde Gurdjieff eraan toe, mist de fysiek ingestelde mens de ervaringen van de emotionele mens, evenals die van de mens van het hoofd. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de anderen. De yogi weet niets af van de 'Weg van de Fakir', noch van de 'Weg van de Monnik', en bij de puur emotioneel ingestelde mens ontbreekt de ervaringswerelden van de fakir en de yogi.

In deze DIMschool online cursus wordt "Op Zoek naar het Wonderbaarlijke" van de hand van Ouspensky als werkboek gebruikt opdat je kunt kennismaken met de zogenaamde 'Vierde Weg'. Een weg, waarin de kennis van de drie andere wegen wordt verwerkt. Om die reden raden we je aan om dat boek aan te schaffen, de inhoud ervan vluchtig te lezen, opdat je een klein idee verkrijgt van hetgeen we jou zoal op jouw weg kunnen aanbieden.

Het boek is een tamelijk getrouwe weergave van de meest belangrijke aspecten van Gurdjieff's leerstellingen. Maar, zoals de ondertitel duidelijk vermeldt, gaat het om 'fragmenten van een onbekende leer', en wordt al het ontbrekende tijdens de cursus stelselmatig aangereikt opdat je de aangeleerde kennis tevens daadwerkelijk in het dagdagelijkse leven zou kunnen toepassen.

Gurdjieff introduceerde eveneens als eerste het enneagram in het Westen. Dit merkwaardig symbool vertegenwoordigt in zijn leer de relatie tussen de twee grootste levenswetten, zijnde: 'de wet van drie' en 'de wet van zeven', die tezamen ook de 'Wet van 10' vertegenwoordigen. Deze thema's komen dan ook meermaals aan bod.

De essentie van Gurdjieff's leerstellingen is dat de individuele mens, met zijn talrijke persoonlijkheden en diverse ikjes, zichzelf niet of nauwelijks kent en zich daar meestal niet altijd bewust van is. Volgens hem denkt en handelt de mens puur mechanisch, hij identificeert zich met tal van denkbeelden - zelfs met zijn eigen gedachten, gevoelens, en lichaam - met als gevolg, dat alles in zijn leven als het ware 'gebeurt', de dingen hem 'overkomen', en hij in de veronderstelling leeft dat hij zijn lichaam is. Toch zijn er mensen die veel meer dan hun stoffelijk lichaam kunnen 'zijn'.

De mens verkeert in een bewustzijnstoestand, die in de esoterische wetenschappen wel als waak-slaap wordt beschreven, waarbij het lichaam als voertuig functioneert zoals het hoort. Anders gezegd: op een perfect mechanische manier, maar datgene wat de mens in essentie is, vertoeft in een diepe slaap.

De mens, die uit deze toestand wenst te ontsnappen, die 'wakker' wil worden - (denk hierbij aan de allegorie van Plato's Grot) - zal volgens Gurdjieff zich er eerst van moeten vergewissen (niet als intellectueel concept, maar in zijn 'geheel' en tot in zijn kern) dat deze beschrijving juist is, en vervolgens zal hij aan zichzelf moeten gaan werken - net als de fakir, de monnik en de yogi- wil hij er überhaupt verandering in kunnen aanbrengen. Anders gezegd: zolang een mens in de veronderstelling leeft dat hij 'wakker' is, zal er in zijn hoofd nooit de gedachte opkomen dat hij ooit zal moeten 'ontwaken'. Logisch, nietwaar?

Je 'bent'', of je 'bent niet'. To be or not te be - Zijn of niet-zijn, maakt deel uit van het antwoord op de vraag 'Wie Ben Ik?'. Met-ter-tijd zal je - indien je je voor deze cursus inschrijft - veel beter kunnen begrijpen wat ermee precies wordt bedoeld.

Kortom...

Deze unieke privé-cursus is, zoals de naam het zelf zegt, gericht tot mensen die aan Zelfkennis willen doen - namelijk: het kennen van jouw ware zelf, losstaand van hetgeen je niet bent, zijnde: jouw lichaam en alles wat daarop betrekking heeft, waaronder jouw Ego, de vele persoonlijkheden en de talrijke kleine 'ikjes'. Deze cursus is dus gebaseerd op de leerstellingen die G.I. Gurdjieff ons ooit heeft gebracht.

We hebben het dus over Zelfkennis, in de betekenis van: het kennen van zich-Zelf. Draai het of keer het: zolang een mens denkt dat hij dat lichaam is, zolang hij er zich mee blijft vergroeien, en er zich dus mee blijft identificeren, is de kans klein dat hij ooit in contact komt met zijn zogenaamde Ware, Innerlijke Zelf, ... tenzij in zijn verbeeldingswereld.

Weet, dat zolang een mens 'slaapt' en dus niet is ontwaakt, hij niet anders kan doen dan dromen, fantaseren, zichzelf de dingen verbeelden. De droom maakt nu eenmaal deel uit van die slaap. Wie zei nu weer meermaals: 'Ontwaak!' - 'Word Wakker!' - 'Ontslaap!' ?..., resulterend in het bittere feit dat mensen met de ogen die ze hebben onmogelijk kunnen zien, noch horen met hun oren.

Het uiteindelijke doel van Gurdjieff's leer, gebaseerd op de motto 'Mens, ken uZelf!', is (1) het harmoniseren van de verschillende 'centra' die in elke mens aanwezig zijn, opdat men (2) 'wakker wordt' (denk aan de woorden: "Ontwaak!" - "Word wakker!" - "Ontslaap!"), en men daardoor (3) uit de gebruikelijke, somnambulistische, mechanische toestand uit kan breken (denk nogmaals aan Plato's Grot), en men op deze manier (4) binnenin zichzelf extra subtiele lichamen kan ontwikkelen.

Deze privé-cursus is in sessies ingedeeld, en het einde ervan wordt door jou bepaalt. Je kunt er dus elk moment mee stoppen - of, ermee stoppen om op een latere datum de draad opnieuw op te nemen.

- Deze online privé-cursus kan via Skype zowel in het Nederlands als in de Engelse taal worden gevoerd.

- Aantal sessies: drie.
- Duurtijd van elke sessie: een 3-tal uurtjes.
- Plaats van bijeenkomst: bij jouw thuis, dankzij Skype.
- Jouw bijdrage: 150 euro (voor de 3 sessies) - oftewel: 16,66 euro per uur.
- En, daarna? Dan zien we wel... :-)

Webcam: Het voordeel van een cursus via Skype en gebruikmaking van een webcam is, dat (1) je je niet hoeft te verplaatsen, en (2) dat je zélf bepaalt wanneer de (volgende) online bijeenkomst zal doorgaan.

Voorafbetaling: gelieve op de link van jouw keuze te klikken. Betalen kan met een kredietkaart, bankkaart, PayPal of via overschrijving door op onderstaand bedrag te klikken...

: 150 euro.

- Alle bijdragen kunnen natuurlijk eveneens gestort worden op de bankrekening van DIMschool vzw:
IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB.

Indien je nog vragen hebt, stuur een e-mailbericht naar [email protected]

Kernwoorden: Gurdjieff - Ouspensky - Op zoek naar het wonderbaarlijke - Vierde weg - Enneagram - Esoterie - Essentie - Ontwaken - Wie ben ik? - Slaap - Wakker worden - Ontslapen - Zelfkennis.

Tarief: € 150
Nota: Een tweede persoon die je kent, betaalt slechts de helft, en kan via zijn/haar PC eveneens tijdens elke sessie inloggen.

Meer informatie? Stuur ons een bericht of bel ons op 03 430 93 87.

Zoeken
 

<december 2020>
mdwdvzz
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031123
45678910

Copyright © 2003-2020 School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens