HomeCursussenOpleidingenZelfgroeiLezingenProjectenShopContactOver ons

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie

Cursusleider: DIMschool Blogger

Beschrijving


Het gaat om de eerste drie hoofdstukken. Vooral de enkele bladzijden 'Inleiding' zijn primordiaal - want, indien je die niet hebt doorgenomen, is de kans groot dat je geen jota van de gehele 'Cursus in Wonderen' begrijpt. Hoe groot die kans is?... We schatten 99,99%, gegarandeerd. :-)

Indertijd, toen 'A Course in Miracles' pas uitkwam, deed het verschijnen van het boek heel wat stof opwaaien, en velen sprongen op die kar: ... om er munt uit te slaan.

Nu al dat stof is gaan liggen, en we een klare blik verkregen op al wat ervan overblijft, zijn de meeste mensen hoogstwaarschijnlijk tot het besef gekomen dat het geen gemakkelijke taak is om de theorie in dagdagelijkse praktijk om te zetten. Dit, niet enkel en alleen omdat het Engels moeilijk te begrijpen valt, maar ook omdat de Nederlandse vertaling het originele niet voor 100% weergeeft. Voor 70%, misschien...

Anders gezegd: de inhoud van het boek is moeilijk te begrijpen, gewoonweg omdat niemand er in slaagt het in de dagdagelijkse praktijk toe te passen, maar ook niemand. Zij, die dat ontkennen, en het dus zouden durven tegenspreken, zijn gegarandeerd in hun verbeeldingswereld verdwaald geraakt.

Nogmaals: het gaat er niet om om de woordjes te kunnen lezen, dat kan elk kind, erover filosoferen kan ook elke mens, maar de aangereikte kennis daadwerkelijk toepassen, ... daar slaagt geen mens in. Het waarom daarvan staat duidelijk in de Introductie vermeld! Ook de commentaren van die drie hoofdstukken zijn écht inspirerend - beloofd!

Wat 'The Course' betreft...

De twee mensen die verantwoordelijk waren voor 'Een Cursus in Wonderen' waren Helen Schucman (geboren in 1909 - overleden in februari 1981) en William N. Thetford (geboren in 1923 - overleden in juli 1988); twee psychologen, verbonden aan het Columbia Presbyterian Medical Center in New York. William, ook Bill genoemd, werd er in 1958 als directeur van de afdeling Psychologie aangesteld.

In de eerste 7 jaren van hun werkrelatie hadden ze veel problemen met elkaar. Er was wel een zielenband, maar hun persoonlijkheden bestreden elkaar. Dit zorgde dan ook voor regelmatige spanningen en conflicten. Maar, dit was eigen aan hun sector. Ze hadden ook problemen met andere mensen op de afdeling en met andere afdelingen van het medisch centrum.

Op een dag in 1965 moesten ze naar een vergadering. In de wagen merkte Bill op dat er een andere manier moest zijn om met die spanningen op die vergaderingen om te gaan. Geïnspireerd door 'Verbeter de wereld, begin met jezelf' was hij de mening toegedaan dat ze elkaar liefdevoller en verdraagzamer moesten gaan behandelen, in plaats van zich te laten leiden door competitiedrang en destructieve kritiek. Helen was het met hem eens, en ze beloofde haar steentje bij te dragen.

Enkele maanden later van datzelfde jaar kreeg zij, bij volle waakbewustzijn, verschillende visioenen, waaronder...

Ze zag zichzelf een grot binnengaan en vond daar een perkamenten rol. Toen ze die ontrolde, las ze op het middenstuk de woorden 'GOD IS'. Toen ze de gebedsrol verder openrolde, zag ze een onbeschreven stuk links en een onbeschreven stuk rechts. Toen hoorde ze een stem, die zei: "Als je links kijkt, zul je alles kunnen lezen wat er ooit in het verleden is gebeurd; en als je rechts kijkt, zul je alles kunnen lezen wat er ooit in de toekomst zal gebeuren." Maar ze antwoordde: "Neen, dat interesseert me niet. Ik wil alleen het middenstuk." Daarop antwoordde de stem: "Dankjewel. Ditmaal is het je gelukt."

Op 21 oktober 1965 weerklonk diezelfde stem duidelijk in haar hoofd, met de woorden: "Dit is een cursus in wonderen. Maak a.u.b. aantekeningen."

Ze vertelde Bill wat de stem haar zei, en vroeg in paniek: "Wat moet ik doen?" Hij antwoordde: "Waarom maak je die aantekeningen niet? Morgen kijken we ernaar en dan zien we of ze ergens op slaan - zo niet, dan werpen we ze weg. Niemand hoeft het te weten."

Hiermee begon Helen op te schrijven wat er gedicteerd werd, en zeven jaar later resulteerde dat in de drie boeken die we nu kennen onder de naam 'Een Cursus in Wonderen'.

Helen ervoer de stem als een innerlijke bandrecorder. Ze kon die stem naar believen aan- en uitzetten. En ze deed dit alles bij volle bewustzijn. Haar kennis van stenografie kwam goed van pas. Deze stenografische aantekeningen las ze hardop aan Bill voor, die het op zich nam alles uit te typen.

The Course bestaat uit drie boeken: een Tekstboek, een Werkboek, en een Handboek voor Leraren. Het tekstboek beslaat 622 pagina's; het Werkboek bestaat uit 365 lessen, een les voor elke dag van het jaar; en het Handboek beslaat slechts 88 bladzijden.

De stijl van de eerste vier hoofdstukken van het Tekstboek behoren tot de meest moeilijke leesbare stukken. Dit komt voornamelijk doordat al het persoonlijke materiaal (gericht aan Helen en aan Bill) werd weggelaten. Maar vanaf het vijfde hoofdstuk leest alles vlotter en is de Cursus integraal zoals het oorspronkelijk werd doorgegeven.

De centrale boodschap van de Cursus is, dat verlossing optreedt van zodra twee mensen zich verbinden in een gemeenschappelijk belang, of samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Daarbij zal er altijd een aspect van vergeving een rol spelen. In het Tekstboek lezen we, onder andere: 'Verlossing is een gezamelijke onderneming' - 'De ark van vrede wordt twee aan twee betreden' - 'Niemand kan de Hemel alleen binnengaan' - en, '... samen, of helemaal niet.'

Het meest beangstigende voor Helen was de ervaring dat de stem zich bekendmaakte als Jezus. De cursus maakt echter duidelijk dat het niet noodzakelijk is te geloven dat het de stem van Jezus is om baat te hebben bij het werk. In het Handboek staat een passage over Jezus, waarin wordt gezegd dat het niet noodzakelijk is om Jezus in jouw leven te aanvaarden, maar dat hij je beter kan helpen als je dat wel doet.

Opmerking: Iemand vroeg Helen eens: "Helen, hoe is het mogelijk dat dit opmerkelijke document, waarvoor jij verantwoordelijk bent geweest, zoveel mensen wijsheid en vrede heeft gebracht, het zo te zien voor jou niet werkt?..."

Haar antwoord was: "Ik weet dat de Cursus waar is, maar ik geloof er niet in."

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie' aankopen? Ga naar de Webshop en klik op 'Dimschool Sessies'.

Natuurlijk kan je het bedrag van 25 euro ook storten op de bankrekening van DIMschool vzw: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB.

Heb je nog een vraag? Stuur dan gerust een bericht via [email protected]!

Tarief: € 25 /les
Nota: Sorry, niet per les, maar voor de gehele introductie. :-)

Meer informatie? Stuur ons een bericht of bel ons op 03 430 93 87.

Zoeken
 

<april 2024>
mdwdvzz
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345

Copyright © 2003-2024 School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens