HomeCursussenOpleidingenZelfgroeiLezingenProjectenShopContactOver ons

Zelfkennis: Gurdjieff's leer in theorie en praktijk

Cursusleider: Michael Middens

Beschrijving


Ben je al dat gefilosofeer, getheoretiseer, boeken lezen, et cetera, beu - en, wil je je eindelijk eens op de dagdagelijkse praktijk toespitsen?...

Aan Zelfkennis doen, heeft niets te maken met jouw levensstijl, het beroep dat je uitoefent, de godsdienst die je ja dan neen belijdt, de kleur van je haar, ogen, huid, of wat dan ook.

Aan Zelfkennis doen is aan de weet komen wie of wat je in wezen diep in jezelf bent.

Kortom: het kennen van het Zelf, losstaande van hetgeen je niet bent, zijnde: jouw fysieke lichaam, en alles wat daarop betrekking heeft. Zoals de diverse aangekweekte persoonlijkheden en ikjes, bijvoorbeeld.

Deze cursus is vooral gebaseerd op de leerstellingen die G.I. Gurdjieff ons ooit heeft gebracht.

Aan Zelfkennis doen, biedt jou de garantie dat je zowel jezelf, de medemens, alle gebeuren in de wereld, en het Leven in het algemeen beter zult leren begrijpen, opdat je er daarna ongedwongen, liefdevoller en vredesgezinder mee zult kunnen omgaan.
Het uiteindelijke doel van Gurdjieff's leer, gebaseerd op de motto 'Mens, ken uZelf!', is (1) het harmoniseren van de verschillende 'centra' die in elke mens aanwezig zijn, opdat men (2) 'wakker wordt' (denk aan de woorden: "Ontwaak!" - "Word wakker!" - "Ontslaap!"), en men daardoor (3) uit de gebruikelijke, somnambulistische, mechanische toestand uit kan breken (denk aan Plato's Grot), en men op deze manier (4) binnenin zichzelf extra subtiele lichamen kan ontwikkelen.

Gurdjieff gaf in het prille begin zijn ideeën slechts beetje bij beetje prijs. Toen hij voor het eerst nieuwe thema's aanstipte, gaf hij enkel en alleen de algemene principes weer, waarbij hij vaak het meest essentiële achterhield... Over de kwestie van de centra, bijvoorbeeld, sprak hij eerst over drie centra, namelijk: het intellectueel centrum, het emotioneel centrum en het bewegingscentrum. Daarna werd er het instinctcentrum aan toegevoegd, en nog later: het sekscentrum.

"De algemene psyché van de mens is opgesplitst in drie volledig onafhankelijke 'entiteiten', die geen relatie met elkaar hebben, en die - zowel in hun functies als in hun manifestaties - van elkaar gescheiden zijn." - George Ivanovitch Gurdjieff -Om meer over de inhoud van deze privé-cursus aan de weet te komen, verwijzen wij jou naar onze rubriek 'Werkgroep Zelfkennis'.

- Alle bijdragen kunnen worden gestort op de bankrekening van DIMschool vzw: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB. Tevens ontvangt u daarvan een factuur.

Kernwoorden: Zelfkennis - Gurdjieff - Filosofie - Ken Uzelf - Ontwaken - Ontslapen - Wakker worden - Extra lichaam.

Tarief: € 150
Nota: Voor de 3 eerste sessies van elk een drietal uurtjes - oftewel: 16,66 euro per uur.

Meer informatie? Stuur ons een bericht of bel ons op 03 430 93 87.

Zoeken
 

<maart 2023>
mdwdvzz
272812345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Copyright © 2003-2023 School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens